Klubovi za traženje posla

Savremeni tokovi tržišta rada nametnuli su i nove standarde od strane poslodavaca, namenjene kandidatima koji se javljaju na oglase za posao. Imati adekvatno obrazovanje više nije dovoljno, već je i niz specifičnih sposobnosti i veština neophodan, a naročito način na koji se predstavlja potencijalnom poslodavcu. Nezaposlena lica u Filijali Sremska Mitrovica, ove veštine stiču kroz Klub za zapošljavanje.

Bojana Ivić, po struci ekonomski tehničar, prošla je obuku u Klubu za traženje posla pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Sremskoj Mitrovici. Da je uspešno primenila naučeno, govori činjenica da je Bojana pronašla zaposlenje.

“Tačno pre godinu dana bila sam ovde u Klubu. Drago mi je da sam prošla tu obuku, jer mi je zaista pomoglo” navodi Bojana Ivić.

Trenutno je pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje Filijala Sremska Mitrovica u toku dvonedeljna obuka u Klubu za traženje posla koju pohađa 16 nezaposlenih lica. Kako navode, već su savladali neke osnove, za koje se nadaju da će biti korisne u potrazi za poslom.

“Naučio sam da se pravilno informišem i predstavim svoje sposobnosti poslodavcu” ističe Milan Vortić, nezaposleno lice. Njegova koleginica iz Kluba za traženje posla Daliborka Rajšić dodaje da je naučila kako da pravilno traži oglase za svoju profesiju bilo elektronskim ili putem oglasa u štampi.

Kako ističu nadležni, ukupno 150 nezaposlenih na evidenciji Filijale u Sremskoj Mitrovici, ima priliku da u toku jedne godine pohađa radionice u Klubu za traženje posla.

“Klub za traženje posla predstavlja motivacionu podršku nezaposlenim licima u aktivnom traženju posla. Tokom obuke u toku dve nedelje dobijaju dodatna znanja i veštine da na brz i adekvatasn način dođu do posla” objašnjava Nataša Radmanović, savetnik za zapošljavanje NSZ Filijala Sremska Mitrovica.

Veštine neophodne za savremeno tržište rada, oštru konkurenciju i poslove koji se oglašavaju, zahtevaju od kandidata niz veština i specifičnih znanja poput pisanja biografije, slanja propratne dokumentacije, intervjua, a čije će sticanje kroz ovaj klub nezaposlenim licima, pružiti priliku da se na najuspešniji način predstave potencijalnom poslodavcu.