Završena 17. Sremska kulenijada

Tradicionalnu Sremsku kulenijadu koja je ove godine održana pod sloganom “U zagrljaju kulena i vina” u Erdeviku otvorio je Nenad Katanić pomoćnik ministra poljoprivrede u prisustvu predsednika SO Šid Velimira Ranisavljevića. Ove godine zabeležena je velika posećenost manifestacije i masovnost u učešću kada su u pitanju uzorci koji su bili ocenjivani od strane stručne komisije.

Bogat kulturno umetički program 17. po redu manifestacije ljubitelja najkvalitetnijeg proizvoda od svinjskog mesa počeo je proglašenjem pobednika u pravljenju domaćeg sremskog kulena u kati i veštačkom omotaču. Stručna komisija ove godine birala je pobednika među 125 takmičara u proizvodnji kulena 91-og u prirodnom i 34 u veštačkom crevu. Apsolutni pobednik ove godine je iz Sremske Mitrovice kojem nije prvi put da ovu nagradu osvaja.

Brendiranje proizvoda kao što je kulen veoma je značajno jer i samo pristupanje naše zemlje EU zahteva zaštitu geografskog porekla pojedinih proizvoda. Kada se konkretno govori o Sremu to podrazumeva proizvod kao što je kulen. Na tom se već intenzivno radi od strane ministarstva poljoprivrede jer proizvodi moraju pored nacionalnog imati i zaštitu na evropskom nivou.

Kako bi se još više unapredila manifestacija u narednom periodu lokalna samouprava u Šidu uz saradnju sa ministarstvom poljoprivrede radiće na njenom brendiranju. U pitanju je manifestacija koja promoviše kako proizvode tako i kulturno nasleđe ovog kraja Srema.

Pored najkvalitetnijeg proizvoda od svinjskog mesa na štandovima su bili izloženi i mnogi drugi eksponati ručne izrade koje su posetioci mogli da vide i kupe.