Učešće civilnog društva i građana u budžetskim odlukama

U Kulturnom centru u Rumi održana je konferencija i radionica povodom projekta Participativnog budžetiranja. Na ovom skupu učestvovali su predstavnici lokalne samouprave, BIRN-a i NALED-a koji i realizuju sam projekat ali i nevladine organizacije, udruženja i građani.

Pilot projekat “Participativno budžetiranje” realizovan je i u Opštini Ruma protekle godine. Građani su glasanjem za tri od sedam predloga doneli odluku o namenama ulaganja budžetskih sredstava.

Kako koordinator BIRN-a Kalina Simić ističe da su prilično uspešno realizovali saradnju i sa medijima i sa organizacijama i sa administracijom da vide kako dišu sva tri sektora uključujući čak i biznis sektor koji bi u jednom momentu mogao da se uključi u projekat. Takođe je istakla da su danas bili tu ne samo da zaključe koji su bili rezultati projekta nego da se dogovore oko toga na koji način ovaj proces može malo da se unapredi.

Na današnjoj konferenciji i radionici predstavljen je kalendar budžetskih aktivnosti rumske opštine. Takođe je diskutovano o mogućim mehanizmima uključivanja predstavnika rumskih civilnih organizacija i građana u donošenje odluka zajedno za lokalnom samoupravom.

Ispred Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Ruma, Dragan Kosanović izjavio je da je današnji skup bio zaključak jednog ciklusa tj. projektnog ciklusa koji finansira Evropska unija i da je to jedan temelj kojim pokušavaju da grade jedan vid saradnje sa civilnim sektorom. U izjavi za Sremsku televiziju naglasio je da je “Projektno budžetiranje” za sada pilot projekat i da njime definišu načine na koji je preporučljivo da se radi, te da misle da je najbolje za obe strane.

Opština Ruma nastaviće saradnju sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj i Balkanskom istraživačkom mrežom radi sprovođenja ovog projekta vezanog za budžet 2017. godine.