Špartanje

Međuredna obrada ili takozvana kultivacija među poljoprivrednicima poznata kao špartanje ili paranje je jedna od najznačajnijih operacija nege useva kukuruza u cilju postizanja maksimalnih prinosa. Međurednim kultiviranjem postiže se nekoliko efekata značajnih za kukuruz u toku vegetacije. Dobija se na provetravanju površinskog sloja zemljišta, sprečavanju isparavanja vode iz zemljišta kao i na zaštiti od korova.

Kukuruz je trenutno u fazi 6 do 7 lista u zavisnosti od vremena setve. U ovom periodu biljka počinje usvajati veće količine hranjiva pa je primena đubrenja u ovoj fazi vrlo korisna. Pored toga poljoprivrednici koriste priliku da odrade i jednu od neophodnih agrotehničkih mera nege prolećnih useva a to je međuredna kultivacija, čime se razbija pokorica zemljišta, koja šteti gajenim biljkama.

Rastresanje površinskog sloja zemljišta doprinosi sprečavanju gubitka vlage dovodi do provetravanja zemljišta a uništavaju se i korovske biljke koje su preostale posle primene herbicida. Razbijanje pokorice utiče i na sadržaj vode u zemljištu, čime se sprečava gubljenje iste. Kukuruz za sada dobro izgleda ističu poljoprivrednici i nema problema sa bolestima, insektima i korovima.

Dubina kultiviranja je u zavisnosti od uzrasta kukuruza pri čemu je veća dubina u ranim fazama i obavezno plića u kasnijim fazama od 6 do 10 lista da ne bi došlo do sečenja korenovog sistema. Što se tiče brzine kretanja traktora ona je sporija kod nižeg kukuruza kako bi se izbeglo njegovo zatrpavanje i obrnuto veća brzina kod odraslijih biljaka kukuruza.