Rđa, septorija i vaši

Stručnjaci upozoravaju na pojavu nekoliko faktora koji mogu značajno da utiču na prinos pšenice u narednom periodu. Ova kultura trenutno je u fazi nalivanja zrna. Veoma bitno je obratiti pažnju na pojavu rđe koja se pojavila u atarima Srema ističu stručnjaci nakon pregleda terena. Prisutna je i septorija a velike probleme mogu da nanesu i vaši kojih ima u značajnim količinama. Još uvek nije kasno da se pravovremeno odreaguje primenom preparata koji su namenjeni suzbijanju ovih pojava i daljem širenju koje može da ugrozi prinos.

Rđa se razvija gotovo isključivo na lišću, a glavni domaćin ove pojave je pšenica. Blage zime poput one koja je iza nas omogućavaju prezimljavanje parazita. Prosečni gubici su oko 10% a u slučaju jake zaraze može doći do smanjenja prinosa čak i preko 50% usled izostavljanja zaštite. Na ovu pojavu upozoravaju stručnjaci jer je uočena u atarima Srema.

Pšenica u zapadnom delu Srema za sada je u dobrom stanju. Poljoprivrednici su izvršili neophodne mere zaštite i nadaju se dobrom prinosu. Redovno obilaze usev i proveravaju stanje kako bi ukoliko bude neophodno primenili adekvatne tretmane.

Velike probleme može stvori promenljivo vreme koje je prisutno u poslednjem periodu. Smena kiše i sunca ostavlja tragove na usevu. Zadnjih nekoliko dana na pšenici je primećen je jak napad smeđe pegavosti lista poznatije kao Septorija. Najugroženiji trenutno je list zastavičar. Ova bolest spada u najznačajnije bolesti pšenice jer u povoljnim uslovima može smanjiti rod i do 30%.

Pored rđe i septorije na usevima je vidljiva i prisutnost vaši. Treba obići parcele i obratiti pažnju na njihovu pojavu ako ih ima treba preduzeti tretman insekticidima. Još uvek nije kasno sa primenom adekvatne terapije u atarima kako bi se osigurao prinos ističu srtučna lica. Za uspeh ukoliko to nije urađeno neophodno je primeniti proverene fungicide i insekticide.