Priča o zmajevitom junaku

Dokumentarno-igrani film „Zmaj Ognjeni Vuk“ koji je premijerno prikazan u pećinačkom Kulturnom centru, sjajan je prikaz istorije, tradicije, kulture i prirode pećinačke opštine. Prirodni rezervat Obedska bara i Kupinovo, lokaliteti su gde je sniman igrani deo filma, jer je upravo Vuk Grgurević, legendarni Zmaj Ognjeni, živeo, ratovao i na kraju preminuo u Kupiniku. Projekat filma o ovom zmajevitom heroju finansirala je Vlada AP Vojvodine na čelu sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Sniman povodom 530 godina od smrti velikog srpskog viteza i despota Vuka Grgurevića, koji je stolovao u Kupiniku, dokumentarno-igrani film „Zmaj Ognjeni Vuk“ premijerno je prikazan u Pećincima. Arheolog Turističkog info centra Petar Odobašić pojavljuje se u filmu kao jedan od 5 sagovornika, gde je svaki od njih, prema rečima Odobašića, pokrio svaki segment te priče, koja se tiče ne samo ličnosti Zmaja Ognjenog, već i njegove mitološke pojave u srpskoj tradiciji.

Zmaja Ognjenog tumači Ivan Vučković, koji je kazao za našu televiziju da je počastvovan učešćem u ovakvom projektu.

Prema rečima Gordana Matića režisera, priprema za ovakve projekte traje uvek duže nego samo snimanje. Takođe, istakao je kako ima dosta ličnosti iz naše istorije koji zaslužuju da njihove priče budu ispičane, a Zmaj Ognjeni Vuk je jedan od njih.

Projekat filma o ovom zmajovitom heroju finansirala je Vlada AP Vojvodine na čelu sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Slobodan Puzović sekretar Pokrajinskog sekretarijata, istakao je važnost projekta jer se na ovaj način ne promoviše se samo istorijska ličnost nego i turizam u opštini Pećinci.

Premijeri je prisustvovala i predsednica Opštine Pećinci Dubravka Kovačevič Subotički koja je prisutnim članovima ekipe filma, kao i pokrajinskom sekretaru, u ime lokalne samouprave i u znak zahvalnosti uručila plaketu „Zmaj Ognjeni Vuk“.

Film o zmajevitom junaku na sasvim drukčiji i poseban način spaja prirodne lepote Obedske bare i Kupinova sa istorijskom ličnošću kakav je bio Zmaj Ognjeni i priča jednu priču kojoj nema kraja i u kojoj svako poželi da se nađe.