Ove godine 2138 ha u zakup u opštini Pećinci

Potencijalnim zakupcima poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji pećinačke opštine, ove godine će biti na raspolaganju ukupno 2138 ha. Opštinska Komisija za izradu godišnjeg programa uređenja, zaštite i korišćenja ovog zemljišta na teritoriji opštine Pećinci, završila je sa radom početkom aprila, a na nedavno održanoj 14. sednici Skupštine opštine Pećinci ovaj program je i usvojen. Ratarima sa područja ove sremske opštine svakako dosta znači zakup zemljišta i na godinu dana, a posebno stočarima koji imaju pravo prečeg zakupa za 518 ha.

Od ukupno 2138 ha poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Pećinci, godišnjim programom korišćenja ovog zemljišta predviđeno je da 518 ha bude izdato u zakup registrovanim stočarima na osnovu prava prečeg zakupa, a 1620 ha ratarima putem javne licitacije.

Ratar iz Sibača, Dragiša Grujić jedan je od prvih poljoprivrednika sa teritorije pećinačke opštine koji je uzimao zemlju u zakup. Ove godine jedan deo zakupa mu ističe, te planira da licitira za oko 25 ha.

Odbornici lokalnog parlamenta na održanoj Sednici Skupštine opštine Pećinci, usvojili su godišnji program korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na njenoj teritoriji, gde će 77 ari biti besplatno ustupljeno na korišćenje OŠ „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca. Prema rečima Milana Aleksića, predsednika Komisije za izradu godišnjeg programa, licitacija se očekuje početkom avgusta.

Od prihoda ostvarenih izdavanjem u zakup po 30 odsto će biti uplaćeno u republički i pokrajinski budžet a preostalih 40 odsto će se sliti u budžet Opštine Pećinci i biće utrošeno na uređenje kanalske mreže i atarskih puteva, kontrolu plodnosti obradivog zemljišta, obeležavanje parcela državnog zemljišta i uređenje otresišta za poljoprivrednu mehanizaciju.