Kupcima najvažnije da je voće zdravo i neprskano

Preuzeta fotografija

Ponuda voća i povrća na rumskoj gradskoj pijaci je bogata, a stavovi kupaca i prodavaca po pitanju cene i kvaliteta su oprečni. Naša ekipa istraživala je na koji način kupci dolaze do proizvoda koji je organske proizvodnje i da li je ono što kupci prodaju zaista organska proizvodnja bez pesticida u širokom spektru ponude koja im je dostupna, kao i koliki udeo ima cena pri odlukama o kupovini.

Kako prepoznati, zdravu organsku hranu i da li je ona organska kako prodavci tvrde? Kako su kupci zadovoljni cenama? Odgovori kupaca bili su da se kvalitet traži kod dugogodišnjih prodavaca i na poverenje, te da su cene primetno veće u poslednje vreme.

Prodavci se slažu da kvalitet ima svoje dugogodišnje kupce, koji od svojih prodavaca traže svež, bez pesticida proizvod.

Kako ističu stručnjaci, organska proizvodnja na sebi mora imati oznaku organski proizvod, logo sertifikacione kuće kao i kod, a da ponuda proizvoda dostupna na pijacama iako neregistrovana kao takva može biti zdravstveno ispravna, uz minimalne ostatke pesticida.

Organski proizvod bez upotrebe pesticida, uvežena ili domaća roba, niske ili visoke cene… Zaključak je da na kraju, svaka roba nađe svog kupca.