Kontrola ispravnosti sladoleda

Tokom letnjih meseci za većinu Sremaca sladoled predstavlja omiljenu poslasticu i osveženje. Usled visokih temperatura i mogućnosti kvarenja ove namirnice redovne kontrole ispravnosti sladoleda od strane veterinarske inspekcije jesu jedna od mera održavanja kvaliteta.

Bilo da je industrijski, na kugle ili na točenje, sladoled u letnjem periodu pored slasti predstavlja i sredstvo rashlađivanja. Sve širi spektar ukusa ove poslastice građanima je na ponudi, a usled sve veće konkurencije zanatskog sladoleda cena je pristupačna.

Kako jedna građanka Rume ističe sladoled konzumira uglavnom kada šeta sa drugaricama, ponekad industrijske u prodavnicama ponekad i u poslastičarnici. Što se tiče kontrole, ova građanka izjavila je da bi možda trebala biti rigoroznija, mada do sada se nije susrela sa slučajem nepravilnosti.

Ono što je pored ukusa i cene veoma bitno u vezi sa sladoledom u letnjem periodu jeste njegova ispravnost. S obzirom da je u pitanju mlečni proizvod kontrola ispravnosti je nešto što je apsolutno neophodno.

Vehap Memeti, proizvođač i prodavac sladoleda iz Rume izjavio je da oni imaju sve rashladne uređaje kako posao i zahteva a da mleko donose direktno iz mlekare ispravno. Inače kontrola se vrši svaki mesec- nekad jednom, nekad dva puta.

Kontrolu ispravnosti i kvaliteta sladoleda u Sremu vrše veterinarski inspektori tokom cele godine u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane. Od juna do kraja avgusta kontrolu “ledene poslastice” inspektori vrše pojačano.

Ljubitelji sladoleda prilikom kupovine naročitu pažnju trebalo bi da obrate na to da li je došlo do promene boje, mirisa, oblika i ukusa koji bi ukazali na eventualno kvarenje sladoleda. Glede industrijskog sladoleda prilikom kupovine uvek treba obraćati pažnju na rok upotrebe.