Izrada ukrajinskih narodnih nošnji

Udruženje Ukrajinaca „Kalina„ iz Inđije pored negovanja kulture, tradicije i gastronomije bavi se proizvodnjom narodnih nošnji pre svega za svoje društvo ali i za ostala društva u Srbiji i dijaspori. Bazirani su pre svega na izradi zakarpatske, kijevske i volejske nošnje. Veoma obiman, težak i zahtevan posao oko izrade nošnje obavlja jedna žena a dodatna specifičnost je što ona nije Ukrajinka.

Ljubav i talenat za šivenje Slavica Stefanović je stekla od svoje bake, prvu mašinu za šivenje kupio joj je otac a od 8 godine života šije. Izrada nošnji za Ukrajinski KUD došla je slučajno iz preke potrebe društva a manjkanja sredstava. Već 4 godine Slavica šije za “Kalinu” u Inđiji ali i za društva ukrajinaca iz zemalja regiona, a šije i srpsku nošnju. Pored izrade nošnji pravi i obuću, kape, šubare i cvetne vence koji su u sklopu Ukrajinske narodne narodne nošnje.

Za potrebe UKUD-a “Kalina” izrađuje tri vrste nošnje zakarpatske, kijevske i volejske. Ljubav prema šivenju stekla je od bake a ljubav prema ukrajinskim običajima, jeziku i muzici stekla je od roditelja koji su živeći pokraj Ukrajinske crkve u Inđiji usadili Slavici naklonost ka ovoj nacionalnoj manjini do te mere da, iako Srpkinja Slavica govori ukrajinski, šije nošnje, sekretar je udruženja i član nacionalnog saveta Ukrajinaca.

Trenutno su pripreme za izradu nošnji za veliki ukrajinski hor sastavljen od izvođača iz cele Vojvodine a uporedo sa tim ovo mlado društvo 12. juna organizuje 13. međunarodni dan ukrajinske kulture u Inđiji.

Kulturno umetničko društvo “Kalina” pored gastro, folklornog i pevačkog dela manifestacije organizuje i defile narodnih nošnji Ukrajinaca kroz centar Inđije gde će se naći i modeli izrađeni rukama Slavice Stefanović u maloj, ali punoj energije, radionici u Inđiji.