Ištvan Pastor ponovo izglasan na funkciju predsednika pokrajinske Skupštine

Danas je održana Konstitutivna Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, prva u novom sazivu, na kojoj su potvrđeni poslanički mandati, ukupno 120 poslanika. Ištvan Pastor ponovo je izglasan na funkciju predsednika pokrajinske Skupštine, nakon čega je i zvanično Konstituisan novi saziv Skupštine APV.

Ištvan Pastor izabran za predsednika Skupštine Vojvodine na konstitutivnoj sednici novog saziva. Za njega je glasao 91 poslanik od ukupno 119 prisutnih. Pastor je i u prethodnom sazivu obavljao tu funkciju. Pored naprednjaka, predlog kandidata Pastora za predsednika pokrajinske Skupštine, podržale su i liste: Srpska radikalna stranka, Savez Vojvođanskih Mađara i Socijalistička partija Srbije. Protiv su bili DS, Mađarski pokret i deo pokreta Dosta je bilo, dok je drugi deo bio uzdržan, zajedno sa poslanicima LSV.

Na Sednici su potvrđeni mandati poslanicima iz našeg, sremskog regiona. U novom sazivu pokrajinske Skupštine, Srpska napredna stranka (SNS) imaće 63 od 120 poslanika.

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) 10, koliko i Srpska radikalna stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) devet poslaničkih mandata. Pokret Dosta je bilo osvojio je sedam mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest (SVM), Mađarski pokret dva, a Zelena stranka jedan mandat.