Irig počeo sa primenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini

Mašine za skidanje useva pšenice ušle su u uzurpirane parcele iriške opštine koje su pod pšenicom, ukupne površine 140 hektara, te je Irig među prvim opštinama u Srbiji koja je krenula sa primenom novousvojenog Zakona o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini. Onima koji su nelegalno ušli i zasadili useve, imali su četiri roka da otkupe. S obzirom da rokovi nisu ispoštovani, opština ima zakonsko pravo da useve skine.

Skinuta pšenica skladišti se Ugovorom sa skladištarem, dok uzurpatori imaju pravo da se jave, dokazu da je psenica njihova, te istu otkupe ali moraju platiti sve troskove skidanja psenice koje je opstina platila, kao i zakup po tri puta vecoj ceni. Pod pšenicom je uzurpirano 140 hektara zemljišta iriške opštine , a nkon skidanja useva očekuje se prihodovanje oko 6 miliona dinara u opštinski budžet.

Opština Irig jedna od prvih u Srbiji krenula je sa primenom novousvojenog zakona o poljoprivrednom zemljištu, po kom imaju puno ovlašćenje da usev na uzurpiranom zemljištu skinu, te prihoduju od istog, u iznosu od 40 odsto, za razliku od Republike i pokrajine kojima se ustupa iznos od 30 odsto prihodovanja.