Dodatna sadnja paprike

Ovih dana u toku je intenzivna sadnja rasada paprike na otvorenom polju. Idealan period za sadnju rasada paprike na otvorenom polju u zavisnosti od područja se kreće od 15.maja pa do 10.juna. Zabeležili smo sadnju paprike u Kukujevcima kod Šida.

Rasad paprike se pre postavljanja na otvoreno polje postepeno privikava na nove životne uslove pod kojima će nastaviti rast i razviće. Ova mera je posebno značajna u proizvodnji i odrađena je u potpunosti. Sađenje je najbolje obaviti posle kiše ili zalivanja, u večernjim satima. Sadnja se obavlja ručno, ili mašinski ili kombinacijom ove dve metode kao što je to slučaj u Kukujevcima.

Sadnju je moguće obaviti u razmacima kako bi se branje olakšalo u znatnoj meri. U sredinu redova gde postoji slobodno mesto sade se biljke i koristi se prostor za nove sorte na malč plastičnoj foliji.

Paprika je najosetljivija na nedostatak zemljišne vlage posle presađivanja i u fazi cvetanja i razvoja plodova. Na lakšim zemljištima paprika se navodnjava češće, većim količinama vode, dok na težim ređe, manjim količinama vode. U savremenom povrtarstvu sistem kap po kap je sastavni deo infrastrukture na polju.

Navodnjavnje sistemom kap-po-kap obezbeđuje se optimalan odnos vode i vazduha u zemljištu, dobro ukorenjavanje. Preko ovog sistema se mogu primeniti i vodotopiva mineralna đubriva u svrhu prihranjivanja useva što će u narednom periodu biti neophodno za bolji i kvalitetniji rod. I na kraju nakon sadnje obavlja se i obavezno zagrtanje biljke kako ne bi došlo do poleganja i urušavanja rasada.