Brankova nagrada Matice srpske za studenta iz Sremske Mitrovice

Brankova nagrada Matice srpske i ove godine došla je na teritoriju Sremske Mitrovice. Žiri za dodelu Brankove nagrade za radove studenata u školskoj 2014/2015. godini, odlučio je da treća nagrada pripadne baš jednom od studenata iz Srema.

22-godišnja Svetlana Savić iz Noćaja, ovogodišnja dobitnica Brankove nagrade, student je Filozofskog fakulteta, odseka srpske književnosti u Novom Sadu. Nagrada joj je pripala za rad “Eros i Tanatos u pripovetkama srpskih realista”. Time je postala i član Matice srpske.

Svetlanina ljubav prema književnosti, kako sama tvrdi, razvila se od samog početka njenog obrazovanja. Usavršavala se u prethodnim godinama kroz studije, a namerava da se u budućnosti, po završetku školovanja bavi književnom kritikom i naučnim radom u toj oblasti. Napominje da joj veliku podršku pružaju ne samo najbliži, već i mentori.

Brankova nagrada dodeljuje se najuspešnijim književnim radovima. Njen cilj je da se podstaknu mladi na dalji književni rad, ali i da se na taj način oda počast pesniku Branku Radičeviću, koji je umro sa samo 29 godina.