Šta će upisati rumski osnovci?

Poslednji dan za đake osmog razreda u Osnovnoj školi “Veljko Dugošević” u Rumi prolaze u duhu druženja i veselja. Međutim, osmaci se takođe pripremaju i za testove male mature, odnosno upis u srednje škole. Rumski osmaci odlučuju se za srednje škole u svom gradu ali i drugim gradovima Srema, pa i Vojvodine.

Osmacima u Rumi su na raspolaganju četiri škole. Poljoprivredno-prehrambena škola “Stevan Petrović Brile”, Tehnička škola “Milenko Brzak Uča” i Stručna škola “Branko Radičević” su tri stručne škole koje imaju širok spektar smerova. Gimnazija “Stevan Puzić” ima dva smera, društveno-jezički i opšti.

Kako Branislava Konjević direktorka rumske Gimnazije ističe u prethodne četiri godine interesovanje za ovu školu ne janjava i nada se da će se taj trend i ove godine nastaviti. Ona je takođe izjavila da u rumskoj Gimnaziji postoji 60 mesta za društveno-jezički i 60 mesta za opšti smer.

Testovi male mature sastoje se iz testa sprskog jezika, matematike i kombinovanog testa koji će se održati 15, 16. i 17. juna. Kombinovani test sadrži zadatke iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije. Svaki test se boduje sa maksimalno 10 bodova, dok maksimalan broj bodova uspeha iz škole iznosi 70. Minimalan broj bodova za upis u četvorogodišnje škole iznosi 50 bodova.