Određena lokacija za izgradnju azila u Sremskoj Mitrovici

Problem pasa lutalica u Sremskoj Mitrovici iščekuje rešenje. Projektom participativno budžetiranje građani su odabrali izgradnju azila za pse, kao projekat koji će biti finansiran budžetom grada za 2016-tu. Iz nadležne gradske uprave poručuju da je u toku priprema projektne dokumentacije, te da se ulažu napori, kako bi se što pre krenulo sa izgradnjom.

Izgradnja azila za pse, odabrana je kao projekat koji će biti finansiran iz budžeta grada, u okviru projekta participativno budžetiranje. Koliko je rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka važno, potvrđuju i iz Udruženja Kanis, koje se bavi udomljavanjem životinja, te su samo u proteklom periodu udomili oko 200 i sterilisali 300 pasa.

“Kontrola vlasnika je jedna od prvih stavki u rešavanju problema napuštenih pasa i mačaka, pored toga čipovanje, sterilizacija, ali i izgradnja azila”, navela je Adrijana Nedeljković predstavnica Udruženja građana “Kanis” Sremska Mitrovica.

Kako su istakli predstavnici udruženja, grad je na dobrom putu da reši ovaj problem, s obzirom da se sprovodila akcija čipovanja vlasničkih pasa i mačaka, kao i sterilizacijom, koja će znatno umanjiti postojeću populaciju. Međutim, izgradnjom azila problem napuštenih životinja, dobiće i trajno rešenje.

Lokacija nedaleko od regionalne deponije Srem – Mačva na Jaračkom putu predviđena je za izgradnju višenamenskog azila za pse i mačke.

Iz gradske uprave za urbanističke, komunalne i inspekcijske poslove poručuju da je u toku postupak prenosa vlasništva nad zemljištem.

“Upravo juče, izdali smo lokacijske uslove na osnovu idejnog rešenja prihvatilišta za pse i mačke. Očekujemo u narednom periodu da bude raspisan tender za izradu glavnog projekta za građevinsku dozvolu”, naveo je Vladimir Petković, načelnik GU za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove.

Do kraja ove godine očekuje se izgradnja najneophodnijeg dela azila, a u toku sledeće godine kompletan završetak. Predviđena je izgradnja zaokruženog sistema pružanja usluga, koja obuhvata veterinrsku službu, trijažu, bokseve otvorenog i poluzatvorenog tipa, u skladu sa propisanim standardima. U zavisnosti od kapaciteta azila, procene su da će vrednost radova iznositi od 25 do 50 miliona dinara.