Kako zaštititi sebe i kućnog ljubimca od krpelja?

Krpelji su paraziti toplokrvnih životinja, ali i čoveka. Uglavnom naseljavaju proplanke i šume, iako im je sve češće dovoljna jedino visoka trava. Najaktivniji su tokom proleća i početkom leta, kada treba biti najoprezniji i zaštititi se od ovih insekata, jer ne retko mogu biti zaraženi, tj. prenosioci Lajmske bolesti. Kako zaštititi sebe kao i kućne ljubimce pitali smo stručnjake, kao i kako reagovati ukoliko se primeti krpelj na koži.

Boravak u prirodi nosi sa sobom određeni rizik. Pojava krpelja tokom letnjeg perioda može pokvariti svaku zabavu, te treba biti oprezan. Iskustva Pećinčana sa ovim paukolikim parazitom su različita, od onih koji se nikada nisu sreli sa ovim životinjom do neprijatnih iskustava koje su neki osetili na sopstvenoj ili koži kućnog ljubimca.

Kako bismo se zaštitili od ovih parazita, lekari savetuju nošenje lagane odeće svetlijih boja, tokom boravka u prirodi. Ujed krpelja obično je bezopasan, međutim, postoje zaraženi krpelji koji prenose Lajmsku bolest, te je oprez neophodan. Najvažnije je da se odmah kada se primeti krplje, javi najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Toplom vremenu i odlasku u prirodu raduju se i psi i njihovi vlasnici. Međutim, opasnost od krpelja je velika, kao i verovatnoća da vašeg psa ujede zaraženi krpelj koji prenosi piroplazmozu, te se moraju preduzeti dodatne mere zaštite. Vrlo je važno nakon svake šetnje pregledati psa te ukoliko se primeti krpelj obratiti se veterinaru. Naravno, savet je i dodatna zaštita u vidu ogrlica ili ampula koje se stavljaju na kožu ljubimca i koje odbijaju krpelje.

S obzirom da je bolje sprečiti nego lečiti, mere opreza koje preduzima svaki pojedinac kako bi zaštitio sebe, decu ili pak kućne ljubimce, predstavljaju odgovorno ponašanje, na neki način i prema društvu.