Cvetanje lubenice

Lubenice imaju dubok korenov sistem pa se smatra da su otporne na sušu. Sve više se u sistem gajenja uvodi navodnjavanje. Kod povrtara u Kukujevcima ovaj metoda se obavezno sprovodi jer početak vegetacije u kojem se trenutno nalazi lubenica je naznačajniji za prinos koji je trenutno u ovom delu Srema dobar. Šta više nema ni borbe protiv bolesti i štetočina u ovoj kulturi.

Lubenica je sada u fazi cvetanja. To je kritični period za vodu koja je neophodna. Posledice suše ukoliko do nje dođe u početku vegetacije mogu biti pogubne za prinos. Kašnjenje u zalivanju može da produži sazrevanje, smanji kvalitet a plodovi sadrže manje šećera i ostaju bez odgovarajućeg ukusa. U Kukujevcima kod Šida ove probleme izbegavaju sistemom za navodnjavanje koji se nalazi ispod malč folije. Kako bi se slatki plod ubirao što duže na parceli je zastupljeno i više različitih vrsta.

Vremenske prilike koje su vladale u proteklom periodu sa obilnijim padavinama i hladnijim temperaturama ostavile se traga na lubenicama kako u Bačkoj tako i u Sremu kažu uzgajivači. Ipak situacija nije kritična jer se vreme stabilizovalo a lubenica kao tropska vrsta ima veoma velike zahteve prema toploti i svetlosti. Optimalne temperature za njen razvoj i plodonošenje su 26 – 28 stepeni.

U korist dobrom prinosu lubenice trenutno ide i činjenica da nema štetočina i bolesti koje se mogu primetiti u ovoj kulturi kažu uzgajivači. U narednom periodu predstoji im redovan obilazak parcela kako bi se predupredile štete koje mogu da nastanu neadekvatnim reagovanjem.